Kenterbe veri a főként lányokból álló, és hódító útjára indított hallgatókból álló Fiatal Európa Szerkesztőség a mai újságírók nagy hányadát - állítja levélírónk. Beszámolójában felháborodva fogalmazta meg, hogy míg a sajtó a hallgatók lejáratásán munkálkodik, mind felkészültségben, mind nyelvtudásban pofán verik a hazai, állítólag gyakorlott és megannyi rutinnal bíró zsurnaliszták nagy részét.

 
 
„Most tegye fel a kezét az, aki beszél angolul! - tette fel a kérdést egy újságíró a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjainak, majd válaszul mindenki feltette a kezét. Most az jelentkezzen, aki volt már Erasmusszal külföldön! - a jelentkezők aránya alig változott…, a helyzet pedig szinte deja vu szerű volt akkor is, amikor mind a 25 hallgató bevallotta, hogy az angol mellett még legalább egy idegen nyelven beszél. Ezek alapján talán érthető a felháborodásom, amikor azt mondom, hogy rossz ízű tréfa, amikor a média szánt szándékkal mocskolja be a mai egyetemen, és főiskolán tanuló fiatalok jó hírét. Persze nem tagadom, hogy sokan vannak, akik nyelvvizsga hiányában maradnak diploma nélkül, de a mostani példa is bizonyítja, hogy az ellentábor jelentősebb.
Aztán felhívnám mindenki szíves figyelmét arra is, hogy ezek a fiatalok már korántsem azok a pattanásos képű kamaszok, akikről nagyszerű karikatúrát fest a sajtó: értsd drogosok, piások, tulajdonképpen naplópók, akikből így is sokat termel a mai magyar felsőoktatás.
A Veled van tele a sajtó! szlogen névre keresztelt programra jelentkezettek pályázatai láttán a zsűri meg azonnal dobott egy hátast. Egyrészt mert a fiatalok zseniálisak voltak - ezt a zsűri fogalmazta meg így, és nem csak kitaláltam -, másrészt pedig, mert egyáltalán nem ijedtek be a feladattól, hogy a soros elnökségről kell tudósítaniuk. Sőt ötletekkel teli várják a megmérettetést, kreatívan és, ami az előbbieknél is fontosabb, hogy olyan lelkesedéssel, ami a mai vén tollforgatókból már rég kikopott.
A hallgatók pedig egyáltalán nem ijedtek mega feladattól: már azon törik a fejüket, hogy milyen fórumokon kürtölhetik széjjel megírt tudósításaikat, és interjúikat. Igen, mert előttük olyan ajtók is megnyílhatnak majd, amik a begyöpösödött agyú vén rókák előtt már csak nagy nehezen. Igen, mert ezek azok a hallgatók, akik kenterbe verik a szakmát.
Az pedig, csak hab a tortán, hogy végre kezd kikopni a tudatból, hogy csak a férfiak végezhetik jól a munkájukat, a nők pedig nem. A Fiatal Európa Szerkesztőségének 25 tagjából csak nyolc nem nő.”
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr322659632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása