A devecseri diákokban és a miskolci hallgatókban az a közös, hogy egyaránt hülyének nézik őket. Devecserről – miután az iskola iszap alatt/után van – a szomszédos Somlószőlősre kell iskolába járniuk a tanulóknak, viszont aki szerdától nem megy be, annak igazolatlant adnak. Közben Miskolcon beállt a fagy, ezért nem tanítanak, de pótolniuk természetesen a hallgatóknak kell majd a hiányzást.

 
 
Először is király, hogy Devecserért mindenki összefog, de talán ez el is várható egy ilyen nagyságokat öltő természeti katasztrófánál. Öröm hallani azt is, hogy még ebben a megrázó, és reménytelenséggel csordultig telt zűrzavaros, de sokkal inkább iszappal elárasztott időszakban is fontos a gyermekek oktatása. Azonban menjen már a fenébe a Somlószőllősi iskola igazgatónője, aki a következő szívélyes hírrel fogadta az iszap elől menekülő diákokat: szerdától igazolatlant kap, aki nem jön iskolába. És bár tényleg fontos az összetartás, az oktatás, ezt talán az igazgatónő sem gondolhatta komolyan. A tv-ből, rádióból, de még a külföldi sajtóból is iszap folyik, s mindenki láthatta, hogyan is mentek tönkre komplett családi életek. Mindez alig másfél hete történt, és igazolatlannal fenyegetődzik ez a jóember? Mint lehetőség óriási, hogy nem kallódnak el a fiatalok, de sok helyütt még ruhájuk sincsen szerencsétleneknek, s ami még ennél is fontosabb: a biztos tető is hiányzik fejük fölül.
Ennél azért kicsit szerencsésebb helyzetben vannak a Miskolci Egyetem hallgatói, akiket a hideg kényszerített távozásra az egyetem előadóiból. Ugyanis az intézmény nem számított arra, hogy idén is lesz tél, és nem készült fel arra, hogy fűteni kell. A technikai problémák megoldását abban látták, hogy ideiglenesen, de láncot tesznek az iskola kapuira, a hallgatók meg majd pótolnak. Mert nyilván az ő hibájuk miatt nem folyhat az oktatás…
Ilyenkor legalábbis arra számítana az ember, hogy majd a hallgatókat kárpótolják, és nem nekik kell majd emiatt decemberben szívni, ráadásul a vizsgaidőszakban már.
 
Mindkét példa jól mutatja, ha az ember alárendelt, mert például diák, vagy hallgató, rögtön két vállra lehet fektetni. Előbbi eset ugyan kivételes, de továbbra sem hiszem, hogy az igazgatónő alaposan átgondolta volna szavait. Illetve kíváncsi vagyok, hogy a devecseri diákok szülei, akiknek házát most vitte el az iszap, mennyire örülnek majd a megvont családi pótléknak. Mert ugye, aki begyűjti az ötven igazolatlan, az kap a körmére.
 
UPDATE: Mint azt páran kommentben is megírták, az oktatási államtitkárság már állást is foglalt a kérdésben. A lapzárta után született hírben az oktatási államtitkárság szerint nyilvánvaló, hogy a környezeti katasztrófánál nem kell igazolni a hiányzásokat. Igaz, erre a törvény szövege nem tér ki. Azzal kapcsolatban azonban nem nyilatkoztak, hogy meddig tart ez a türelmi időszak.
 
Hoffmann Rózsa állítása sem változtat azonban az igazgatónő szavain, aki elmondta, hogy igazolatlant kap az, aki nem jelenik meg. Egészen pontosan ezzel nem értettem egyet. Meg azzal sem, hogy az igazgató nem említette kivételes esetként a katasztrófát.
 
De mindezek ellenére egyet értünk azzal, és az első soraimat is ezzel kezdtem, hogy példaértékű összefogás tapasztalható: hiszen van hova menniük a diákoknak iskolába, és van, aki foglalkozzon velük. Viszont van, akinek most ez a legkisebb gondja. Az iskolakerülőkre pedig egyáltalán nem is gondoltam: ez nem éppen az a környék...

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr912365976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potty.ketto 2010.10.13. 11:47:14

Azt hiszem, elromlott a 't' a billentyűzeteden.

Kósza 2010.10.13. 11:47:26

Külön busszal viszik, és hozzák haza a devecseri gyerekeket, a poszt tolónak fogalma sincs, miről beszél! Gyenge kísérlet meglovagolni a vörösiszap katasztrófa utáni komment hullámot.

csorsza 2010.10.13. 11:48:58

Ez nem szívatás. Valahogy el kell kerülni, h az iszapra való hivatkozással lógjanak el a diákok napokat-heteket.
Csaxólok, bár nem leszek népszerű, erős hányada az ottani lakosságnak azon népcsoportba tartozik, amelyben amúgy sem trendi cucc az iskolába járás.

Nyilván, lesznek kivételes esetek, de aki ott maradt, az menjen csak iskolába.

Bors Világfiak 2010.10.13. 11:55:38

tegnap volt a híradóba, hogy a Hoffmann Rózsa nyilatkozta, hogy természetesen ilyen esetekre nem vonatkozik az 50 órás limit, túl azon, hogy nem is tanítás lesz, hanem pszichológusok foglalkoznak majd velük, meg így a szülőknek is könnyebb, ha a gyerekre vigyáz valaki

Bors Világfiak 2010.10.13. 11:56:57

túl azon, hogy tessék írni mindenről, ami a vörös iszappal kapcsolatos, megérdemlik ezek a szerencsétlenek, hogy odafigyeljenek rájuk

Xandra 2010.10.13. 12:04:17

Sziasztok!
Azért a miskolci eset és a devecseri nincsen egy szinten.
Amúgy helyesbítek: nem az egész ME zárt be erre a két napra: a BTK-n, a BBZI-n és a CTFK-n, még mindig van oktatás, ugyanis ezeken a helyeken tudják biztosítani a fűtést a hallgatóknak. A szünet a MAK, MFK, GÉK, GTK és az ÁJK hallgatóit érinti.
Inkább pótolok később két napot melegben, minthogy bent fagyoskodjak reggel 8-tól este 8-ig az egyetemen. Ráadásul az előadókat se tudjuk úgymond "belihegni", szóval esélyünk sincs a melegre. Szívtunk mi már ennél nagyobbat is... :)

belekotyogok 2010.10.13. 12:19:52

Akkor tudj róla, hogy a gyerekeket hozzák-viszik, busszal, a Devecser környékieket is, akik amúgy is busszal járnának. Teljes ellátást kapnak ezen felül.

A kiköltözött - nem csak az elárasztott területeken élők - , hanem aki félelemből költözött ki hétvégén, gondolom a környékbeli rokonoknál húzódtak meg. Remélhetőleg a szülőknek is van munkahelyük, nekik is be kell járni dolgozni. Innentől fogva nem értem, hogy a gyerek miért ne járhatna iskolába? Miért ne lehetne kötelező? A vörösiszap sajnos egy darabig még ott lesz, szóval erre kár hivatkozni; az élet megy tovább.

Roy 2010.10.13. 12:49:46

Azoknak a gyerekeknek is igazolatlan hiányzás akik pllanatnyilag nem tartózkodnak Devecseren?

Mikrobi 2010.10.13. 14:00:24

Sajátosan fogod fel ezt a dolgot. Ezek a gyerekek már másfél hete nem járnak iskolába! Végre lehetővé tették nekik, aki innentől nem jár, az lóg! És valóban ne lógjon!

deffooe 2010.10.13. 14:17:45

Mint azt páran kommentben is megírták, az oktatási államtitkárság már állást foglalt a kérdésben. A lapzárta után született hírben az oktatási államtitkárság szerint nyilvánvaló, hogy a környezeti katasztrófánál nem kell igazolni a hiányzásokat. Igaz, erre a törvény szövege nem tér ki. Azzal kapcsolatban azonban nem nyilatkoztak, hogy meddig tart ez a türelmi időszak.

Hoffmann Rózsa állítása sem változtat azonban az igazgató szavain, aki elmondta, hogy igazolatlant kap az, aki nem jelenik meg. Egészen pontosan ezzel nem értettem egyet. Meg azzal sem, hogy az igazgató nem említette kivételes esetként a katasztrófát.

De mindezek ellenére egyet értünk azzal, és az első soraimat is ezzel kezdtem, hogy példaértékű összefogás tapasztalható: hiszen van hova menniük a diákoknak iskolába, és van, aki foglalkozzon velük. Viszont van, akinek most ez a legkisebb gondja. Az iskolakerülőkre pedig egyáltalán nem is gondoltam: ez nem éppen az a környék…

Xandra 2010.10.13. 15:25:54

Nekem nincs gyerekem, nem lakok Devecserben sem, de nem jobb a szülőknek és a gyerekeknek is, ha a gyerek iskolában van? A szülőknek gondolom van most fontosabb dolga is, mint a gyerekekre vigyázni, illetve amíg iskolában vannak, addig is van, aki vigyáz rájuk, melegben vannak, kaját kapnak, stb...

szita szita péntek 2010.10.13. 15:39:17

Az egészben az a baj, hogy a törvényszöveg bezony kötelez, függetlenül attól, hogy az oktatási államtitkárság mit mond. A "szükség törvényt bont" ugyan jól hangzik, de itt nem igaz. Jó törvények kellenek és kész. Rühellem azt, amikor a nagyok valamilyen törvényről jól megaszondják, hogy most nem kell alkalmazni. Egyszerűen nincs joguk hozzá. Foglalkozzon a kérdéssel az ogy. napirend előtt és oldják meg,ha már egyszer látszik, hogy hiba van a rendszerben -> módosítsák azt a fránya passzust, ez a módja ennek!

kvadrillio 2010.10.13. 16:08:59

..IGEN 20 ÉV ALATT FOLYAMATOS A DEGENERÁLÓDÁSI FOLYAMAT........

ÉS ÚGY NÉZ KI MEGÁLLÍTHATATLAN........

Perillustris 2010.10.13. 16:40:22

"A technikai problémák megoldását abban látták(...) majd a hallgatókat kárpótolják, és nem nekik kell majd emiatt decemberben szívni, ráadásul a vizsgaidőszakban már."

Kárpótolják: bemegy az előadó és megtartja az órát. Mégis, ugyan kinek az érdeke ez szerinted?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.10.13. 16:59:28

Érdemes lenne a szövegben szereplő "természeti katasztrófa" kifejezést "ipari katasztrófára" javítani.
süti beállítások módosítása