-          ami nincs, ugyebár

Most derült ki, hogy az egyetemek nyakig állnak az adósságban, mivel ingatlanfejlesztéseiket úgynevezett PPP-konstrukcióban valósították meg, azaz magántőke bevonásával. Ez érthetőre lefordítva annyit tesz, hogy több intézmény is nagyobb terhet vállalt magára, mint a hozzá tartozó állami vagyon értéke. És ezen az sem segít, hogy januártól az egyetemek maguk gazdálkodhatnak saját vagyonukkal, mert az ingatlan értékesítésből befolyó összeget nem fordíthatják „tűzoltásra”, azaz nem költhetik rezsire, és adósság törlesztésre, csak és kizárólag fejlesztésre fordíthatják. Ez alapesetben nem rossz, hiszen nem lehet a szélbe szórni az állami vagyont (vagy az abból befolyt összeget), viszont az eladósodott intézményeket sem húzza ki a csávából. Ehhez képest felfedeztünk egy intézményt (Pécsi Tudományegyetem), amelyik láthatólag dúskál a vagyonban, mert önmarketingre milliókat költ. (A flaszterbetyár beszél belőlem: A hülyeség az megy, arra van pénz!) Az jutott eszébe valamelyik okosnak, hogy a fiatalok szeretnek szerepjátékot játszani a neten, nosza mi is csináljunk (csináltassunk) egyet azt egyetemi életről. Csak úgy, életszagúan! Na, az eredmény csak úgy bűzlik az életszagtól. Például az egész egy „legyen ön is milliomos”, azaz mindenhol, mindenki a műveltségedet teszteli. Pár kiragadott kedvenc: éhes vagy elmész a tescóba, ahol az ajtóban összefutsz egy szaktársaddal, aki egyből megkérdezi a helyzet, és helyszín adta logikus kérdést, hogy „Mit jelent a szociális támogatás?” Kár, hogy nincs olyan válasz, hogy: „Hö?”, vagy hogy egyszerűen leütöd és továbbmész. A következő helyszín az Uránvárosi kávézó (hmm, nagyon csábító név), amit leginkább egy szakadék kocsmának tudnék elképzelni, ahol „húforin” a nagyfröccs, „száhú” a kis hubi, de ahelyett, hogy innátok a bort (a kútból mertet), az angol nyelv rejtelmeiről diskuráltok (take ige és vonzatai) – facsarja az orrom az életszag. Azon már meg sem lepődöm, hogy a török dzsámiban a nitrogén atom elektronszerkezete kerül a témába, soha jobbkor, jobb helyen. A legfőbb kedvenc : „A könyvtáros segítségét kéred, amikor ő elkezdi tesztelni a műveltséged?” Na, nekem itt gurult el a gyógyszer. Válaszom ez lenne: Ki a tököm vagy te, a Vágó Pista? Hol a húsz milám, öreg? Mondjuk, jófejségből idetehették volna a Vágót. És a poén a végére: a fejlesztő szerint ezen az életszagú (bűzlik, az biztos) szoftveren 25 ember dolgozott (minek?), a fejlesztés tízmilliós nagyságrendbe tartozik, aminek a harmadát fizette ki az egyetem (nem kell hozzá sok ész, hogy alsóhangon 3 milliót számoljunk, mint beker. költség). Ja, és azért nem lehet látni a jó válaszokat, mert több játékos reklamált, hogy nem AZ a helyes válasz, amit a fejlesztők fejlesztettek, ezért levették ezt az opciót, mert „nagy energiákat vontak el az üzemeltetéstől”. A rohadt életbe, mennyi energiát felemészt a sok, kis, okoskodó nyikhaj, az anyjukat, nincs helyes válasz, JÓ?!?!
Szóval vannak a gazdagok, akiknek a hülyeségre is van minima 3 misijük, meg vannak azok, akik még a villanyszámlával is sunnyogni kénytelenek. Na, ez az életszagú. Bár szerintem gazdagéknál is lenne jobb helye a pénznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr51606409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluesilver 2009.12.18. 17:01:13

Mostanában sok gond van Péccsel. Nem elég az egyetemi lövöldözés, vagy a tubesi lokátor ügye, de még ez is. "Szegény" embert még az ág is húzza ugyebár.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.12.18. 17:07:14

A PTE egyébként ordenáré nagy szarban van pénzügyileg, nemtom mi az, amiről írsz, ha van hozzá link, akkor jó lenne betenni, de nem lepődnék meg, ha így vadásznának potenciális hallgatókra, mert fejpénz, ugyebár... meg mondjuk a pte gazdálkodásáról pletykaszinten hallani pár olyan dolgot, amitől az embernek az égnek áll a haja, de hát pletyka csak, ugyebár...

Olyan hely meg egyáltalán nincs, hogy uránvárosi kávézó, ellenben uránvárosban ott van a Kuba. Na, az igen, az már tuti :)

borgir 2009.12.18. 17:22:19

@Vérszegény éjszakai dúvad: Kuba... Ugyan már. A felújítás előtt! Na az Kuba volt! De szép is volt :)

gnu 2009.12.18. 17:28:01

Nem ezért vannak szarban az egyetemek. Ha a kedves posztíró nagyon oknyomozni akar, akkor minimális erőfeszítéssel találhat gyanús eseteket dögivel akár a PTE-n is. Csak pár kulcsszó: közbeszerzés, fiktív bérleti szerződések, diákok dolgoztatása saját vállalkozás részére ingyen, stb.

A játékról: Ez a játék középiskolásoknak készült. Nagyon jól írja az előző hozzászóló, "így vadássza" a PTE a hallgatókat. Bizony, 2009-et írunk, ilyen a világ, sőt ilyen az ország, hogy vadászni kell a hallgatókat, különben becsukhat az egyetem.

Lehet, hogy nem a legjobb a játék, vagy nem mindenkinek tetszik, de kérdem én, a többi egyetem hogy csábítja a hallgatókat? Ja, a szórólap, hogy "gyere hozzánk, mert itt jó" az megfelel? Inkább dícsérni kellene a PTE-t, hogy így vagy úgy, de használják a modern eszközöket.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.12.18. 17:30:22

@borgir:
a felújítás óta nem jártam a Kubában, mert már elég régóta csak egy-két napra ugrok le időnként Pécsre, szóval én még a régi Kubára emlékszem :)

wombatman · http://zalog.blog.hu 2009.12.18. 17:31:43

annyit tennék csak hozzá, hogy ez a FEFI projektje, érdemes Koltai dékán urat lekáderezni... :) ha már oknyomozol BÁZE :D

dopamin 2009.12.18. 17:57:14

tudjuk, hogy a rossz(?) reklám- ami valójában persze mint minden kulturális terméknél: ízléskérdés - is reklám, a blogger is a pte-ről beszél. ami szarban van a klinikák finansszírozása miatt, s ez inkább egészség- semmint oktatáspolitika.
és tessék tudomásul venni, a felvételi helyek újfajta elosztása óta (egyes vidéki főiskolákon szakok nem tudnak elindulni) komoly versenyben vannak az intézmények, amik rákényszerülnek a marketing eszközök bevetésére.
másutt pedig notebook-okat osztogatnak és sorsolnak: abból nem is lett index címlap... ami egy unalmas fikacikk volt, az indexet is minősíti, hogy nincsenek jobb témáik...

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2009.12.18. 18:23:05

Van pénz a felsőoktatásban, csak az elosztással van baj..

Üvegzsebet oda is!!!!

Ellenőrző · http://ellenorzo.blog.hu/ 2009.12.18. 18:30:27

A felsőoktatásban a legnagyobb a zavar a pénzek elosztásában. Nem véletlenül titkos a rektorok fizetése, egyszerű halandó nem tudhatja meg, hogy mennyiért hajlandóak kormányközeli cégeket megbízni hasonlóan korrekt feladatokkal. Egyszerű pénzmosás, kár az értelmét keresni.

készcsók 2009.12.18. 18:34:16

Spec. a Markcon nehezen nevezhető kormányközelinek. Elég jó kis cég, elég jó referenciákkal. Ja! A fikázóknak pedig: lehet, hogy a játék gagyi, de legalább a PTE-nek van valami marketingkoncepciója a hallgatók megfogására. Hány egyéb magyarországi egyetemről mondható el még ez??

cincinnatus 2009.12.18. 18:44:26

Kibulizzák maguknak mindenféle "szak" indítását, erkölcstelenül hallgatót fognak maguknak, megy amíg megy, utána meg lehet siránkozni, hogy nem tudják indítani...Maffia az egész felsőoktatás (is).

snakekiller23 2009.12.18. 18:46:33

A gond az, hogy a diákokat a mai rendszerben alapvetően 4 dologgal lehet megfogni:

- alacsony ponthatárok
- könnyű diplomaszerzés
- lakhatási/utazási szempontok
- az ambíciózusabbak részére meg a patina, a reputáció a fontos

Ezeket direktbe nem lehet/illik igazán közvetíteni, ahhoz a nagy többség túlságosan cinikus, vagy a szűk környezete véleményére, hiedelmeire többet ad, mint holmi marketingbuzzra.

Baze 2009.12.21. 09:44:07

Itt a link, ha valakit még érdekel:www.tudastadunk.hu/

Az oknyomozós szövegekre meg csak annyit, hogy ez egy blog, teljesen más műfaj, mint az oknyomozó riport.

Bors Világfiak 2009.12.21. 10:42:56

@snakekiller23: akkor csak azt nem értem miért a nagy múltú tudományegyetemekre a legnagyobb a túljelentkezés, az első két pont semminképpen nem igaz rájuk
süti beállítások módosítása